Software-medieafspillere

En medieafspiller er ganske enkelt et program, du bruger til at afspille forskellige musik- og videofiler. Det kan sammenlignes med en fysisk medieafspiller såsom en DVD-afspiller eller en CD-afspiller. I stedet for at afspille eksempelvis disks eller kassettebånd, afspiller man her blot filer, som ligger i digitalt format på for eksempel ens computer eller smartphone. Afspilleren er altså software i stedet for hardware, og de filer du afspiller, behøver ligeledes heller ikke at være kopieret til noget fysisk. Du kan imidlertid sagtens bruge et computerprogram til at afspille en DVD eller CD, hvis du har et diskdrev i din computer, så på den måde kan det fysiske og det digitale godt mødes. Som regel bruges software-medieafspillere dog mestendels til digitale filer.

Vil du vide mere om software-medieafspillere, fordelene ved denne måde at afspille filer på, og hvilke medieafspillere, der er de bedste? Så skal du læse med her, hvor vi kigger nærmere på netop software-medieafspillere.

Hvornår bruger man en medieafspiller?

Har du enten musik eller video til at ligge på din mobiltelefon eller computer, har du brug for en form for medieafspiller for at kunne afspille det. Det svarer til, at du har en CD eller en DVD – her har du blot brug for at have en CD- eller DVD-afspiller, som er en fysisk medieafspiller. Uden en medieafspiller er dit medie – eller din fil, når det er digitalt – ganske enkelt ikke noget værd, for du kan ikke åbne filen. Derfor har du brug for en medieafspiller.

På de fleste smartphones og computere er der i forvejen en form for medieafspiller, så du kan afspille eksempelvis musik, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bruge en anden medieafspiller end den, der i forvejen er tilgængelig. Det kan eksempelvis skyldes, at en video er i et format, som den forudindstillede medieafspiller ikke kan afspille. Derudover kan man grundet brugervenlighed have et ønske om at benytte en anden medieafspiller – for eksempel, fordi man har brug for flere funktioner end dem, der er i den medieafspiller, der i forvejen er på ens computer eller smartphone. For nogles vedkommende handler det også ganske enkelt om layoutet på det specifikke program.

Hvilken medieafspiller skal man vælge?

Ønsker du at installere en anden medieafspiller, er der nogle forskellige ting, du skal overveje. For eksempel er det relevant at undersøge, hvilke filformater de forskellige medieafspillere kan afspille. Derudover skal du overveje, om du har nogle specielle krav til design eller brugervenlighed, og om du eksempelvis vil betale penge for din medieafspiller, så du får en som til perfektion matcher dine behov.

Som udgangspunkt er der dog sjældent nogen grund til at betale for en medieafspiller. De gratis programmer, man kan finde, passer til langt de fleste almindelige forbrugeres behov, og medmindre du skal bruge din medieafspiller til noget ud over det sædvanlige, er der altså som udgangspunkt ikke nogen grund til at betale for den.

Her får du derfor også tre bud på gratis medieafspillere, som er værd at kigge nærmere på, hvis du skal afspille filer på enten din computer eller din mobiltelefon.

VLC Media Player

VLC Media Player er en af de absolut mest populære medieafspillere, du overhovedet kan finde. Tilmed er den ganske gratis og kan hentes til alle platforme – det kan du for eksempel gøre lige her. Noget af det, der har gjort netop VLC så populær, er, at den er enormt brugervenlig, og at du desuden kan afspille stort set alle filformater med denne afspiller. Du kan endda konvertere dine videofiler fra ét format til et andet, hvis du har behov for det.

Desuden har du mulighed for at tilpasse denne afspiller til dine behov og ønsker, og det er altså igen med til at give programmet pluspoint på brugervenlighedskontoen. Også programmets design har du mulighed for at ændre ved at tilføje diverse skins, som du kan finde på deres hjemmeside. På den måde kan du få en medieafspiller, som både møder dine designmæssige præferencer, og som du desuden kan tilpasse, så det giver mening i forhold til dine behov.

GOM Player

Et andet populært valg er GOM Player, som ligesom VLC er gratis. Den har generelt mange af de samme funktioner som VLC Media Player, og også GOM kan afspille stort set alle filformater. Her kan du desuden nemt og hurtigt sammensætte playlister af filer, som du har liggende på din computer, og denne software har tilmed en del funktioner på lydsiden, hvilket naturligvis kan være en fordel, hvis du skal bruge din medieafspiller til at afspille musik. Et eksempel på en sjov og anderledes funktion er, at det i dette program er muligt at skære vokalen ud af et musiknummer, hvorved du kan omdanne enhver sang til en karaokeversion.

GOM Player kan hentes her, hvor du desuden kan læse mere om deres forskellige programmer. GOM har du også mulighed for at hente som applikation til din smartphone, hvorved du får nemt ved at afspille forskelligartede filer på din telefon.

RealPlayer

RealPlayer var en af de allerførste store medieafspillere, og den har efterhånden mange år på bagen. Det er i dette tilfælde udelukkende en fordel, for afspilleren er proppet med smarte funktioner, og afspilleren er fortsat relevant.

Programmet kan fås til stort set alle styresystemer, og du kan få det i en gratis udgave. Ønsker du endnu flere funktioner, er det også muligt at betale for en opgradering af programmet, men det er langt fra nødvendigt.

I dette program har du blandt andet mulighed for at lytte til netradio samt hente videoer fra internettet. Desuden kan du nemt synkronisere dit musikbibliotek med din mobiltelefon, og du kan dele diverse filer på sociale medier igennem programmet. Der er altså masser af fine funktioner at komme efter – dog skal du være opmærksom på, at den, når du downloader den, kan forsøge at downloade diverse udvidelser også. Dette kan du vælge fra, hvis blot du er opmærksom på det. RealPlayer kan hentes her.

Et væld af forskellige medieafspillere

Vi kunne nævne mange flere medieafspillere, for der er et væld af forskellige muligheder at vælge imellem. Der er imidlertid ikke nogen grund til at gå i dybden med dem alle sammen, for i sidste ende kan de nogenlunde det samme. Nogle programmer har særlige funktioner, som kan være nyttige i nogle særtilfælde, men skal du blot bruge en god og enkel medieafspiller, er ovenstående alle sammen fornuftige bud.

Som udgangspunkt er det vigtigste sandsynligvis, at medieafspilleren er brugervenlig og kan afspille forskellige filformater. Det kan langt de fleste medieafspillere i dag heldigvis, så medmindre du har nogle behov ud over det sædvanlige, bør du nemt kunne finde en gratis medieafspiller, som lever op til alle dine krav.

Om den skal bruges på din computer eller på en smartphone spiller naturligvis også en stor rolle, men det er generelt sjældent, man har brug for at hente andre medieafspillere til sin telefon, end dem der i forvejen er indbygget. Det kan naturligvis være, man har nogle andre ønsker til udseendet eller nogle særlige funktioner, men som regel kan man godt klare sig med de medieafspillere, der i forvejen er installeret på ens smartphone.

Sådan finder du den rette medieafspiller

Der kan være forskellige grunde til, at man vil have en anden medieafspiller end den, der i forvejen er på ens computer, og dette er noget mere udbredt end at hente andre medieafspillere til ens telefon. Har man en Mac-computer, er ens standardmedieafspiller iTunes, mens det på en Windows-computer er Windows Media Player.

Disse programmer har hver deres styrker og svagheder, men som udgangspunkt er begge programmer ganske fine, hvis du blot skal afspille almindelige videoer og musikfiler. Der er dog alligevel mange, der vælger at hente en anden medieafspiller, og det kan typisk være, fordi man finder andre medieafspillere mere brugervenlige. Derfor er det altså hovedsageligt dette, du skal kigge på, når du skal vælge din medieafspiller. Heldigvis kan man finde mange gratis programmer, og dermed kan du også sagtens installere ét program for så at skifte til et andet senere hen, hvis det første ikke levede op til dine forventninger.

Har du flere forskellige medieafspillere, som du måske bruger til forskellige ting, kan du indstille, hvilken en af dem, der skal være din standardafspiller for forskellige filtyper. På den måde kan du eksempelvis altid få åbnet musikfiler i den medieafspiller, der er bedst til netop musik. Ligeledes bliver videoer dermed afspillet i din foretrukne videoafspiller.

Det er imidlertid klart, at flere medieafspillere optager mere plads, og der er nogle af programmerne – især de lidt ældre af slagsen – der fylder en hel del i forhold til, hvad programmet har at byde på. Derfor bør du holde øje med, hvad softwaren fylder, inden du downloader den. Specielt hvis du har en ældre computer, eller ikke har særlig meget lagerplads tilbage, bør du kigge efter, hvor meget programmet kan i forhold til, hvad det fylder. Kan du klare dig med én medieafspiller til det hele, er det som regel at foretrække i forhold til at minimere belastningen af din enhed, og både VLC Media Player, GOM Player og RealPlayer favner altså bredt, så en af disse tre bør kunne bruges til at afspille alle de filer, du har brug for.