Hardware-medieafspillere

Der findes både software- og hardware-medieafspillere. Disse kan du bruge til at afspille musik og film gennem. Hvor hardware betegner fysisk udstyr, er software ikke-fysiske produkter. Hardware dækker eksempelvis over computer, mus, skærm og lignende. Software er omvendt de programmer, som du har liggende på eksempelvis din computer. Det kan være Windows, iTunes og lignende.

Hvad angår musikafspillere, er hardware-medieafspillere produkter såsom MP3-afspillere, Chromecast, Apple TV og mange flere. Fælles for disse produkter er, at de alle er fysiske og altså til at mærke og føle på i virkeligheden. Alle produkterne indeholder ligeledes en række software-programmer. Hvis du gerne vil vide mere om, hvilke software-medieafspillere der findes, kan du blive meget klogere ved at klikke her.

Hvert år dukker der nye hardware-medieafspillere op på markedet. Det skyldes i høj grad internettets fremkomst, der har muliggjort en lang række digitale produkter. For år tilbage var det eksempelvis svært at forestille sig, hvor let medieafspilning er med en Chromecast, når bare man har internet.

Som vi allerede har set gennem de seneste år, går udviklingen utrolig stærkt, når det kommer til nye teknologier, og her er software- og hardware-medieafspillerne ingen undtagelse. De førende udviklere af forskellige digitale løsninger dygtiggør sig konstant og finder på nye og smartere produkter, der kan tilbyde bedre brugeroplevelser og nemmere adgang.

Herunder har vi samlet information om både ældre og nye hardware-medieafspillere. Fælles for medieafspillerne, som gennemgås her, er, at de fortsat alle er aktuelle på det danske marked såvel som i udlandet. Dog er nogle nyere end andre, og vi dykker således også ned i den udvikling, der har fundet sted indenfor hardware-medieafspillere.

Hvad er en hardware-medieafspiller?

En hardware-medieafspiller er som nævnt en fysisk medieafspiller. Med ’medieafspiller’ menes en afspiller, der kan afspille flere forskellige slags medier. Det gælder således både lyd, billede og video. De fleste er indehavere af en eller anden form for hardware-medieafspiller – måske uden at vide, at der er tale om en hardware-medieafspiller.

Rigtig mange danskere gør nemlig i dag brug af forskellige afspillere til musik, når de er på farten, når de motionerer eller i andre lignende situationer. Det skyldes, at mange af de nutidige og moderne medieafspillere er mobile, og derfor kan tages med, hvorhen du vil. En af de første hardware-medieafspillere af denne slags, som virkelig slog igennem og blev populær herhjemme, var MP3-afspilleren. Med MP3-afspilleren blev det nemlig muligt at tage musikken med overalt. Det var dog også tidligere en mulighed med en walkman, men MP3-afspilleren var både mindre og nemmere at betjene. Samtidig var det muligt at lægge musik ind på afspilleren ved hjælp af MP3-filer.

I dag findes der mange enheder, der er smarte, så du kan tage din favoritmusik med dig rundt. På samme tid er der de seneste år udviklet et hav af afspillere, hvorigennem du kan afspille musik og film. Med disse afspillere er det blevet muligt i højere grad at se og høre dine yndlingsprogrammer, lige når du vil.

Resultatet af de mange forskellige hardware-afspillere, der i dag er på markedet, er blandt andet, at flere og flere vælger flow-tv fra, ligesom det bliver mere og mere udbredt at lytte til podcasts fremfor traditionelle radioprogrammer i radioen. Afspillerne er nemlig med til at give en større frihed til brugerne, som nu i højere grad selv kan bestemme, hvornår de vil underholdes.

Hvilke hardware-medieafspillere findes der?

Som sagt dukker der hele tiden nye hardware-medieafspillere op på markedet. Nogle bliver naturligvis mere populære end andre. Herunder har vi samlet et udsnit af de hardware-medieafspillere, som findes på markedet i dag. Der er både tale om ældre afspillere og helt nye af slagsen, som du måske ikke engang har hørt om eller stiftet bekendtskab med endnu.

MP3-afspillere

Selvom mange forbinder MP3-afspilleren med en forholdsvis gammel form for musikafspilning, benyttes MP3-afspilleren fortsat af mange. MP3-afspilleren har nemlig visse fordele, som ikke findes ved eksempelvis mobiltelefoner. En af de fordele, som mange nævner, når det kommer til MP3-afspilleren, er, at der udelukkende er tale om en musikafspiller. Det betyder, at du ikke bliver forstyrret af, at venner eller bekendte ringer til dig, eller at SMS’er tikker ind, mens du hører musik. Sådanne situationer er nemlig langtfra utænkelige, hvis du hører musik på din mobiltelefon.

MP3-afspillere bliver af mange brugt under sport eller ved anden motion. Der er som oftest tale om en relativt lille afspiller, som ikke fylder særligt meget. Desuden er de fleste MP3-afspillere mere robuste end eksempelvis en smartphone, hvorfor de ikke lige så nemt går i stykker, hvis du skulle tabe din MP3-afspiller eller støde den ind i noget.

Ulempen ved MP3-afspilleren er omvendt, at det er en del mere tidskrævende og omstændeligt at lægge musik ind på denne afspiller. MP3-afspilleren kræver nemlig MP3-lydfiler, og dem skal du manuelt lægge ind på din afspiller for at kunne lytte til dine musiknumre. Du skal samtidig oftere opdatere din MP3-afspiller, hvis du gerne vil forny din playliste med ny musik.

MP3-afspilleren er langtfra lige så udbredt i dag, som den før har været. Det skyldes først og fremmest, at det er blevet meget nemmere at lytte til musik på en smartphone, hvor tilgængeligheden er større og udvalget bredere. Hvis du foretrækker en musikafspiller uden afbrydelser, kan MP3-afspilleren dog være den ideelle løsning for dig. Derudover vil en MP3-afspiller ofte være billigere at anskaffe end en smartphone. Har du en gammeldags mobiltelefon, som du ikke kan afspille musik fra, kan MP3-afspilleren derfor være en oplagt mulighed for dig. Med MP3-afspilleren kan du nemlig på en forholdsvis billig og nem måde få en musikafspiller, som du kan lægge din yndlingsmusik over på, og som du efterfølgende kan tage med dig overalt.

Chromecast

Udover musik kan du via mange medieafspillere også afspille video og film. Det kan du således blandt andet med den Chromecast, som Google har udviklet. En Chromecast er en digital medieafspiller, som du kan sætte til dit fjernsyn ved hjælp af en USB-indgang. Den første Chromecast blev lanceret tilbage i 2013, og siden er der sket meget indenfor udviklingen og populariteten af produktet.

I dag anvender rigtig mange danskere en Chromecast til at afspille tv og film på deres fjernsyn. Desuden kan Chromecasten bruges ved musikafspilning, hvor musikken så afspilles gennem fjernsynets højtalere. Uanset hvad du afspiller gennem din Chromecast, foregår afspilningen ved, at du først installerer din Chromecast, så den er koblet op på det WiFi-netværk, som du har derhjemme. Det samme gør du med din computer eller mobiltelefon, for Chromecasten virker nemlig ved, at der skabes netværksforbindelse mellem Chromecasten i fjernsynet og den enhed, du har dine filer på.

Når dine enheder er koblet op på samme WiFi-netværk, er det tid til at caste. Du caster ved at finde det program, du gerne vil se, på din mobil eller computer, hvorefter du inde på siden med programmet trykker på det lille cast-symbol. Når du trykker på dette symbol, skabes der nemlig forbindelse mellem Chromecasten og din mobil eller computer. Nu kan du afspille dit program, som vises på dit fjernsyn.

Det foregår helt på samme måde, hvis det er musik, du gerne vil afspille via din Chromecast. Selvom musikafspilning er muligt over en Chromecast, benytter de fleste denne medieafspiller til video, tv og film. Dog kan det i visse tilfælde være praktisk at kunne afspille musik via din Chromecast. Det gælder eksempelvis, hvis du har nogle gode højtalere koblet til dit tv. Når du caster musik til dit fjernsyn, vil lyden nemlig komme ud af de højtalere, som enten er integreret i fjernsynet eller koblet til dette. Samtidig har du mulighed for at afspille musikvideoer sammen med musikken, når du anvendes en Chromecast til musikafspilning.

Apple TV

Apple TV er en forholdsvist ny form for hardware-medieafspiller. På mange måder minder denne afspiller om en Chromecast, da den muliggør, at du kan afspille musik, film, serier og meget mere på dit tv, lige når du har lyst. Dog er det ikke nødvendigt, at du finder din computer eller smartphone frem, når du skal anvende dit Apple TV. Boksen, som kobles til dit fjersyn, styres nemlig ved hjælp af en dertilhørende fjernbetjening.

Med Apple TV kan du afspille film og serier fra ViaPlay, HBO, Netflix og mange andre streamingtjenester. Du kan ligeledes downloade forskellige apps, som du kan bruge til at afspille musik og film. Derudover findes der en række spil, som du kan blive underholdt af på dit Apple TV.

Afspil, når det passer dig

Hvis du er blevet vild med idéen om at kunne afspille din yndlingsmusik og favoritserie direkte på dit tv, når det passer bedst for dig, er det muligvis en Chromecast eller et Apple TV, du skal kigge nærmere på. Hvor Chromecasten mest af alt muliggør, at du kan caste musik, film, serier og meget andet fra din mobil eller computer og op på dit fjernsyn, tilbyder Apple TV en række andre og flere muligheder for underholdning. Dette afspejles desuden i prisen, og bestemmer du dig for at købe et Apple TV, skal du forvente at betale en del mere, end hvad en Chromecast koster.