Netradio

Efterhånden som flere og flere er gået over til hovedsageligt at høre musik og radio på deres smartphones eller computere, er FM-radioen blevet stærkt udfordret af netradioen. De fleste af os er i forvejen online en stor del af dagen, og med netbaseret radio er man sikker på, at lyden går lige igennem, ligesom man ikke er afhængig af en antenne.

I dag er der derfor også rigtig mange, der vælger netradio fremfor FM-radio eller DAB-radio, og derfor kigger vi nærmere på netop netradioen og dens mange muligheder her.

Hvordan fungerer netradio?

Netradio fungerer ganske enkelt således, at i stedet for at høre radio ved et FM- eller DAB-signal, så afspilles det over internettet. Det betyder, at så længe du har en stabil internetforbindelse, kan du som udgangspunkt også afspille radio uden afbrydelser eller problemer med signalet. Det gør det til en nem måde at høre radio på, og antenneproblemer er ikke længere et fænomen, man behøver at bekymre sig om.

Om du lytter på din computer, smartphone eller internetforbundne radio, er underordnet, og du kan derfor også lytte overalt, så længe du har forbindelse til internettet. Netop her ligger imidlertid også den udfordring, der kan være med internetradio, nemlig at man er nødt til at have internetforbindelse, for at det fungerer. Er du således på farten, kan du ikke nødvendigvis vide dig sikker på, at du problemfrit kan lytte til internetradio, for som bekendt kan forbindelsen variere en hel del, afhængigt af hvor i landet man befinder sig. Antenneproblematikken er dermed blot blevet erstattet med problematikken om, at man skal have forbindelse til internettet for at kunne lytte, og det er altså her, internetradioen har sin brist. Har du en solid internetforbindelse, er det imidlertid ikke noget problem, og så vil musik og andet gå lige igennem.

Hvor kan man høre internetradio?

Du kan lytte til internetradio på mange forskellige typer enheder, og du kan ligeledes gøre det på forskellige måder. For eksempel kan du gå ind på specifikke radiostationers hjemmesider, hvor du som regel vil kunne afspille liveradio direkte i din browser. Hører du altid en specifik radiostation, er dette en ganske nem måde at gøre det på. Ellers findes der også mange hjemmesider, hvorpå du kan afspille netradio fra forskellige radiostationer – det gælder eksempelvis på Netradio.nu, hvor du kan afspille radio fra både lokalstationer, landsdækkende radiokanaler og internationale stationer. Her kan du desuden finde genrebestemte kanaler, så der er rig mulighed for at finde netradio, som matcher dine ønsker.

Ønsker du at lytte til DR-radio, kan du gå ind på deres egen hjemmeside, hvor du kan finde alle deres forskellige kanaler. Her kan du eksempelvis høre P3-netradio eller høre radioavisen live. Du kan afspille alle deres forskellige radiokanaler live, og derudover kan du dykke ned i gamle radioudsendelser eller radioudsendelser med specifikke emner. Det smarte ved internetradio er nemlig også, at du ikke blot har mulighed for at høre de programmer, der sendes netop nu – du kan også afspille tidligere programmer. På den måde kan du høre en hel programserie, når det passer dig, fremfor at du skal sidde klar på et bestemt tidspunkt.

Radioapplikationer

Udover at du kan lytte til internetradio i din browser på både din smartphone og din computer, er det naturligvis også muligt at høre radio i diverse applikationer. For eksempel kan du i iTunes afspille radio, men du kan også finde mange forskellige radioapplikationer til både Android og iOS. Der er både gratis versioner og versioner, man skal betale for, og hvad der giver bedst mening for dig, afhænger naturligvis af dine behov og krav til din radioapp.

Der findes således deciderede radioapplikationer til at afspille internetradio på eksempelvis en mobil enhed, men derudover er der også flere større streamingtjenester, som tilbyder noget, de selv kalder radio. Dette er ikke nødvendigvis radio som vi normalt forstår det, men derimod en samling af musik, som streamingtjenesten regner med, at du kan lide. Hvad der indgår her afhænger naturligvis af dine afspilningsmønstre, og hører du for eksempel meget jazz i en periode, vil din personlige ”radiokanal” sandsynligvis også været gennemsyret af netop jazz. Dette er altså nærmere personligt tilpassede playlister, som laves ud fra dine mønstre, end det er radio, men ikke desto mindre bruges betegnelsen radio ofte i denne sammenhæng.

Podcasts – den nye radio

Et relativt nyt medie, som især er blevet populært de seneste år, er podcasts. Det er ikke det samme som radio i den traditionelle forstand, men der er nogle ligheder imellem netop internetradio og podcasts. Podcast kan nemlig i høj grad sammenlignes med den mulighed, man med internetradio har for at gå ind og finde gamle udsendelser. Ligesom med ældre radioudsendelser, som ligger tilgængelige igennem internetradio, har man også med podcasts mulighed for at lytte til hele programserier, og man behøver ikke at gøre det på et bestemt tidspunkt.

Generelt har der de seneste år været et dalende antal radiolyttere, og det kunne umiddelbart virke som et problem. Til gengæld er der flere og flere, der bruger podcastmediet, og netop derfor hopper mange radiokanaler også med på denne bølge. Det er derfor også Radio24Syv og DR, som er mest populære på det danske podcastmarked i dag, og dermed er deres lyttere altså blot blevet sendt over på en anden platform end radioen – denne udvikling kan du læse mere om her.

Selvom radio og podcasts ikke er det samme, er der altså nogle sammenfald, og du kan for eksempel også lytte til podcasts på DR’s hjemmeside – akkurat ligesom du kan lytte til radio. En af deres mest populære podcasts er uden tvivl Mads & Monopolet, som startede som en radioudsendelse på P4, men som nu også kører som podcast. Dermed når de ud til endnu flere lyttere, og selvom lyttertallene på FM-radioen generelt daler, kan de altså stadig nå mange danskere, fordi de har spredt sig til internetradio og podcast også.

Det kan derfor også være svært helt at finde den tynde grænse imellem FM-radio, internetradio og podcasts, fordi der i dag er rigtig mange radioudsendelser og radiokanaler, som ganske enkelt favner alle tre muligheder. Det betyder også, at du kan lytte til dine yndlingsudsendelser og din yndlingsmusik på mange forskellige måder.

Alle kan podcaste

Podcasting er tilgængeligt for alle, og private såvel som virksomheder har dermed mulighed for at lave deres eget podcast. Derfor er der i dag også et væld af forskellige podcasts at vælge imellem, og de kan tilgås på utallige måder. For eksempel har Apple en app, der blot hedder ”Podcast”, og som automatisk ligger på ens iPhone. Derudover er det muligt at finde forskellige podcasts i iTunes, og efterhånden som streaming er blevet mere og mere populært, har du nu også mulighed for at afspille podcasts i eksempelvis Spotify. På den måde har man både musik og podcasts samlet, og det er naturligvis en fordel i manges øjne.

Podcasts adskiller sig fra mange typer radio ved, at det er afsenderen, der er i fokus. Det kan således sammenlignes med ”snakkeradio”, som du også kan finde på forskellige radiokanaler, og der er sjældent særlig meget fokus på musikafspilning. Der er ganske enkelt ikke nogen grund til at lave et podcast med en masse forskelligt musik, når nu folk alligevel for det meste vælger at streame. Til gengæld er der tilsyneladende kommet et større marked indenfor udsendelser, hvor lytteren enten bliver underholdt eller lærer noget om et konkret emne. Derfor er podcasts som Kongerækken, Religionshistorier og Videnskab.dk også blevet meget populære. Med disse podcasts bliver man som lytter gjort klogere på forskellige emner, og det kan danskerne altså godt lide.

De mest populære podcasts

Ud over de mange forskellige videnstunge podcasts er også underholdende podcasts i høj kurs. Således er eksempelvis “Hva’ så?!” med Christian Fuhlendorff gået rent ind hos mange, og det samme gælder en podcast som Fries Before Guys, som er lavet af to aalborgensiske veninder midt i 20’erne. De snakker helt åbent om alt, hvad der rører sig i deres liv, og det er der især mange unge kvinder, der er tilhængere af.

Der er altså noget for alle i kategorien ”podcasts”, og kategorien kan være svær helt og holdent at definere, fordi den netop flyder en del sammen med internetradio, som udspringer af den almindelige FM-radio. I vores digitaliserede verden er linjerne imellem de forskellige medier simpelthen blevet visket en smule ud, og radiokanalerne bevæger sig således ind i podcastverdenen, akkurat ligesom populære podcastere nu også laver radioudsendelser.

Lyt til radio og podcasts på nettet

Hvad end du ønsker at høre radio for musikkens skyld eller for snakkens skyld, kan du gøre det på nettet. Alverdens forskellige kanaler kan findes i netudgaver, og i eksempelvis Radio Play er de samlet på én platform – endda sammen med podcasts. Her kan du således både høre liveradio, ældre radioudsendelser og forskellige podcasts, og du kan både bruge Radio Play i din browser og som applikation til enten Android eller iOS.

Fordelene ved at lytte til radioudsendelser og podcasts på denne måde er, at du får et solidt signal, så længer du har nogenlunde forbindelse til internettet, og at du desuden kan afspille udsendelser, akkurat når det passer dig. Det er ikke en mulighed, man har med FM-radio eller DAB-radio, og det er netop noget af det, der har været med til at gøre radio på nettet så populært.

Ligesom man i dag i høj grad vælger at streame TV fremfor at skulle være låst fast af et fastlagt program for TV-udsendelser, vil radiolytterne også have mulighed for at afspille radio – når de vil, hvor de vil. Derfor er internetradio blevet et hit, der i høj grad har erstattet FM- og DAB-radio hos mange brugere.